Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας
(Χαλβάτσο)
Ο Σύλλογος μας

ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΑΙΟΥΣ

   Ο πατριωτικός Σύλλογος των απόδημων Κεφαλοβρυσαίων ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1961 με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Αθήναις, Πειραιεί και Περί-χώροις Κεφαλοβρυσαίων Μεσσηνίας ο Άγιος Ιωάννης». Σκοπός του Συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό είναι η επικοινωνία και η διατήρηση των δεσμών μεταξύ των μελών του και η ανάπτυξη και προαγωγή της γενέτειρας Κοινότητας Κεφαλόβρυσου.

   Πρωτεργάτες για την ίδρυση του Συλλόγου υπήρξαν οι εξής Κεφαλοβρυσαίοι: Φώτης Β. Σαρκούλας, Πέτρος Χρ. Μουγγός, Γιάννης Π. Καλοφωλιάς, Σπύρος Θα. Τσαούσης κ.ά. Η ιδρυτική συγκέντρωση των μελών του έγινε στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου 1961 και σ' αυτήν εγκρίθηκε το Καταστατικό λειτουργίας του. Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ήταν οι παρακάτω Κεφαλοβρυσαίοι: Πέτρος Μουγγός, Θεόδωρος Μουγγός, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Κων/νος Τσαούσης, Ιωάννης Καλοφωλιάς, Φώτιος Σαρκούλας, Ιωάννης Μουγγός, Αναστασία Διονυσοπούλου - Κοτσίρη, Χρήστος Φλαούνας, Γεώργιος Καλοφωλιάς, Παναγιώτης Σαρκούλας, Νικόλαος Τσαούσης, Σπυρίδων Τσαούσης, Πάνος Καλοφωλιάς, Κων/νος Καλοφωλιάς, Δημήτριος Καλοφωλιάς, Νικόλαος Καλοφωλιάς, Παναγιώτης Καλοφωλιάς, Βασίλειος Καλοφωλιάς, Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, Εμμανουήλ Ανδριανόπουλος, Δημήτριος Βασιλόπουλος και Δημήτριος Παναγιωτόπουλος. Το Καταστατικό του Συλλόγου έχει καταχωρισθεί στο Πρωτοδικείο με αριθμό πρωτοκόλλου 15774/61 (25-8-1961) και στο Βιβλίο Σωματείων με αριθμό 9676/61 (8-12-1961).

   Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο Σύλλογος συμπαραστάθηκε πολλές φορές ηθικά και υλικά στις ανάγκες του χωριού και διέθεσε αξιόλογα χρηματικά ποσά για την κατασκευή πολλών κοινοτικών έργων. Από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Συλλόγου είναι: η κατασκευή της γέφυρας που ένωσε τον κοινοτικό δρόμο του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου με την Πηγή του Κεφαλόβρυσου(1982), η διαμόρφωση του χώρου της Πηγής Κεφαλόβρυσου (1982-1983) και η διαμόρφωση του χώρου της Παλιόστανης με τη δημιουργία γηπέδου - πλατείας και την κατασκευή κτιρίου για τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού (1985 εως 1990).

Πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου διετέλεσε ο Ιωάννης Π. Καλοφωλιάς και πρώτος Γενικός Γραμματέας ο Πέτρος Χρ. Μουγγός.

(αποσπασμα απο το βιβλιο "ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - χαλβατσου- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ" του ΔΗΜ. ΓΡΗΓ. ΜΟΥΓΓΟΥ )